Kodlama Saati Nedir?

Kodlama Saati Nedir ?

Kodlama saati, "Hour of Code", tüm dünyada 180 den fazla ülkenin katılımıyla gerçekleşen, Aralık ayının 2. haftasında düzenlenen, kodlama yapmanın önem ve gereğinin vurgulandığı bir etkinlik. Bu etkinliği herkes düzenleyebiliyor, 4 yaştan 104 yaşına kadar (Hour of Code tabiriyle) isteyen herkes, bu etkinliğe katılabiliyor.2015 yılının rakamlarına göre, Türkiye'de 1670, dünya genelinde ise 198,981 etkinlikle kodlama saatine katılım gerçekleşti. 

Kodlama, başka bir deyişle program yazma, hayatımızın her alanında kullanılıyor. Tarım, sanayi, teknoloji, eğlence, moda gibi, her sektörde, bilgisayar programı ile çalışan araçlar kullanılıyor. Bilgisayarınız, cep telefonunuz, fotoğraf makineniz gibi ilk düşüneceğiniz teknolojik cihazların yanı sıra, her gün kullandığınız ev araçlarında, bindiğiniz ulaşım araçlarında, ödeme yaptığınız kasalarda, binalara girerken geçtiğiniz dönen kapılarda, bindiğiniz yürüyen merdivenlerde, aklınıza gelebilecek tüm teknolojik cihazlarda bir bilgisayar programı bulunuyor.


Kodlamanın, hayatımızın bu kadar içinde olmasının yanında, ürküten de bir tarafı da var. Bilgisayar bilimleri arasında "kodlama", hem bu terimi hiç bilmeyen, hem de kodlama ile hayatının bir döneminde tanışmış bazı kişiler için zor, kafa karıştırıcı, özel bir yetenek gerektiren, sıkıcı, karmaşık gibi ifadelerle tanımlanabilir. Ancak günümüzde kod yazmayı küçük adımlarla öğreten, görsel öğelerle kolay ve eğlenceli hale dönüştüren çok güzel uygulamalar var. Bu uygulamalar ile, her yaştan, her meslekten, herhangi bir ön bilgisi olmasa dahi, isteyen herkes kodlama yapabiliyor, hatta kendi oluşturacağı algoritmalar ile, kendi küçük oyunlarını, programlarını oluşturabiliyor. ​​

Kodlamanın bu kadar önemli olduğu bir dünyada, çocuklarımızı küçük yaşlardan itibaren kodlama ile tanıştırmak, hem kendi gelecekleri, hem hepimizin geleceği için oldukça önemli.  Kodlama eğitiminin geleceğe dönük faydalarının yanında, eğitim süresince de çocuklarımıza sağlayacağı yararlar var. Kodlama; öğrencilerin yaratıcılıklarını ve düşünme becerilerini geliştiriyor, sistematik düşünme ve problem çözme becerisi kazandırıyor, olaylar arasında bağlantı kurmalarını ve farklı çözüm yolları geliştirmelerini sağlıyor. 


Bir ülkedeki üretimin, gelişmenin, kalkınmanın yolu, var olanı tüketen bireyler yerine, yeniliklere açık, yaratıcı, üretken bireyler yetiştirmekten geçiyor. Bu sebeple ülkemizin geleceği için de, kodlamaya önem veren bir toplum olmak, kodlama alanında uzman bireyler yetiştirmek önemli. Kod saati etkinliği de bu açıdan oldukça değerli.
Kim bilir? Belki de geleceğin Steve Jobs'ı sizin çocuğunuz, ya da sizin öğrenciniz!
Yeter ki siz onlara fırsat yaratın, onları erken yaşlardan itibaren kodlama ile tanıştırın..

Kaynaklar:
https://hourofcode.com/tr
http://www.kodlamadersi.com/kodlama-nedir-cocuklar-icin-onemi.html


Paylaş :

Facebook Yorumlar

0 yorum: